
Kekemelik; kelimeler, sesler ya da hecelerin tekrarlanması veya uzatılması, konuşmayı başlatmakta zorlanma, konuşma sırasında duraklama veya dengesiz konuşma hızı ile karakterize bir konuşma bozukluğudur. En sık olarak 2 ila 6 yaş arasında meydana gelen kekemelik tüm çocukların yaklaşık %5 ila 10’unu etkiler. Kekemelik görülen çocukların %25’inden fazlasında bu durum yetişkinliğe kadar devam etmez. Genellikle, çocuğun gelişimi ilerledikçe tamamen kaybolur. Kalıcı olabilecek durumlarda erken müdahale ile yetişkinlikte problemin devam etmesi önlenebilir.
Kekemelik nedenleri nelerdir?
Kekemeliğin birçok olası nedeni olabilmektedir. Bu faktörlerden şu şekilde olabilir:
- Ailede kekemelik öyküsü bulunması: Beynin dil ve konuşma ile ilgili bölümündeki kalıtsal bir anormallik ebeveynlerden çocuklara aktarılabilir.
- Çocukluk döneminde normal gelişim sırasında görülebilir.
- İnme ya da travma gibi nedenlerden kaynaklanan beyin yaralanmaları nöron hasarı sebepli kekemeliğe neden olabilir.
- Şiddetli duygusal travma psikolojik kökenli kekemeye neden olabilir.
- Kekemeliğe bazı anormal mimikler ya da duygu durum sorunları da eşlik edebilmektedir.
- Konuşma Terapisi ile Tedavi
Konuşma terapisi konuşmadaki kesintileri azaltabilir ve çocuğun özgüvenini artırabilir. Konuşma terapisi; konuşma hızı, nefes desteği ve gırtlak gerginliği gibi konuşma kalıplarını kontrol etmeye odaklanır.
ELEKTRONİK ALETLER ve BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI TERAPİ TEKNİKLERİNE EK OLARAK TEDEVİ PLANLAMASINDA EBEVEYN- ÇOCUK ETKİLEŞİMLERİ DÜZENLENLEMESİ DE YAPILMALIDIR.