.
0-6 YAŞ ÇOCUKLARINA GELİŞİM TAKİBİ
0-6 Yaş Gelişim Takibi ve Anne Baba Destek Programı. Çocuğunuzla verimli zaman geçirmek, gelişimini takip etmek ve destekleyebilmek istiyorsanız; çocuğunuzun sahip olduğu yetileri bilmek ve ona uygun yolları açmak istiyorsanız ve en önemlisi gelişimin önemli bir kısmının temellerinin atıldığı ve büyük bir hızla ilerlediği bu dönemde gelişimdeki önemli virajları bilmek istiyorsanız çocuğunuza gelişim takibi yaptırabilirsiniz.
Gelişim takip programının amacı nedir?
Gelişim nedir? Nasıl ve nelere dikkat ederek çocuk gelişimi gözlenir vb. sorular hakkında ebeveyni bilgilendirmek,
Ebeveyni, çocuğun içinde bulunduğu gelişim basamakları hakkında bilgilendirmek,
Ebeveyne, çocuklarının gelişimlerini nasıl takip edecekleri hakkında fikir vermek,
Ebeveyne, çocuğun içinde bulunduğu fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişim dönemini en kaliteli şekilde geçirmelerini sağlayacak oyun, oyuncak ve ev aktiviteleri hakkında bilgi vermek,
Gelişim sürecinde ortaya çıkması muhtemel dönemsel problemlerde ebeveyne “nasıl davranmaları gerektiği hakkında” rehberlik etmek,
Tüm bunları yaparken çocuğun fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişimini takip etmek.
Gelişimde meydana gelebilecek sapmalara erken müdahale etmek,
Gelişim takip programı neleri içerir?
Belirli aralıklarla yapılacak görüşmelerde;
Çocuğun gelişim takibi yapılır,
Anne babaya çocuğunun gelişim dönemleri hakkında bilgi verilir,
Birlikte geçirilen zamanlarda yapılabilecek faaliyetler önerilir,
Anne babaya merak ettikleri konularda (disiplin, korkular, tuvalet alışkanlığı vb..) rehberlik yapılır.
Gelişim Takibi Nasıl Yapılır?
Gelişim takibi bilimsel olarak standartlaştırılmış Gelişim Ölçekleri (Danver, GEÇDA, AGTE, PEP-R) kullanılarak yapılır.
Gelişim Takibi Ne Sıkılıkta Yapılmalıdır?
Özellikle düşük doğum ağırlığı, riskli doğumlar ve erken doğumlarda mutlaka bebeğin ilk 2 yılında gelişim takibi aksatılmamalıdır. Biz yaşamın ilk 3 yılında gelişimin daha hızlı olması sebebiyle takiplerin daha sık (aylık veya 3 aylık periyotlar şeklinde), ilerleyen yaşlarda ise duruma ve çocuğun gelişimine bağlı olarak planlanması gerektiğini düşünmekteyiz.
PORTAGE EĞİTİM PAKETİ
Portage eğitim paketi, okulöncesi çocukların gelişimsel becerilerini değerlendirmeye ve ihtiyaçlarına uygun gelişim ve eğitim programı hazırlamaya yönelik bir pakettir. Portage metodu, 1969 yılında Amerika birleşik devletlerinde, özel eğitimdaire başkanlığının, okulöncesi çocukların gelişimini desteklemek amacıyla açtığı proje yarışmasını en başarılı ve özgün ilk üç proje arasına girerek kazanmıştır. Bu paket Portage erken eğitim kılavuzu gelişim ölçeği, kullanım kılavuzu ve etkinlik önerileri kılavuzundan oluşmaktadır ve bu paketin hazırlanması uzman bir ekibin üç yılını almıştır.1975 yılında Amerikan eğitim bakanlığı programı ülke çapında yaygınlaştırılması için resmi olarak onaylanmıştır. O günden bu yana Portage eğitim paketinin kullanımı dünyanın dört bir yanına dağılmış ve bu eğitim paketi 35′ ten fazla dünya diline çevrilmiştir. Birçok ülke, eğitim bakanlıklarının onayı ile Portage Eğitim Paketini erken çocukluk uyarı ve eğitim programı olarak kullanmaktadır.
Çocuğun gelişimini doğumdan itibaren detaylı olarak değerlendirmek ve gelişimini desteklemeye yönelik çalışmalar yapmak isteyen tüm bilinçli anne-baba ve eğitimciler bu paket ten sonsuz bilgi ve öneri edinecektir. Ayrıca gelişimi yavaş seyreden ve özel eğitim gerektiren çocuklara sahip anne –babalar ve bu sahada çalışanlar, bu çocukların gelişimindeki eksikleri tamamlamaya yönelik pek çok yaratıcı öneri bulacaktır.