1969 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde, Özel Eğitim Daire Başkanlığı, ülkedeki yoksul aile çocuklarının gelişimini desteklemek amacıyla bir proje yarışması açtı. Bu yarışma sayesinde Portage adlı küçük bir kasabada geliştirilen ölçek en başarılı ve özgün ilk üç proje arasına girerek ödül aldı. Sonraki üç yıl boyunca ölçek uzmanlar tarafında geliştirilmeye başlandı ve bir program haline geldi. 1975 yılında Amerikan Eğitim Bakanlığı, programın ülke çapında yaygınlaştırılmasını resmi olarak onayladı. O günden bu yana Portage Erken Eğitim Rehberi, kullanımı dünyanın dört bir yanına dağılmış ve eğitim malzemeleri 35’ten fazla dile çevrilmiş, başarılı bir modeldir.
Portage, 0-6 yaş çocuklarının gelişimini değerlendiren Bebek Uyarımı, Sosyal, Dil, Özbakım, Bilişsel ve Fiziksel gelişim bölümlerinden oluşan bir gelişim ölçeği olmanın yanı sıra aynı zamanda bir hizmet modelidir. Dünyanın bir çok ülkesindeki Milli Eğitim Bakanlıklarınca, eğitim sistemlerine dahil edilmiş ve aktif olarak kullanılmaktadır. Henüz Türkiye’de, Milli Eğitim ve Sosyal Hizmetler alanındaki yetersizlikler sebebiyle, hizmet modeliyle tam anlamıyla uygulanamasa da, kurumsal olarak okul öncesi kurumlarda uygulanmaya başlanmıştır.
Çocuğun, doğumdan ilkokula başladığı güne kadar düzenli olarak gelişiminin eğitimciler tarafından gözlemlenebilmesi ve desteklenmesi Portage’ın esas amacıdır. Bu yüzden hizmet modelinin temelini; çocuk, anne-baba, eğitimci ve uzman oluşturur. Ölçeğin tamamlanması için çocuğun gelişim seviyesine göre bireysel çalışmalar yapılır ve 6 yaşını doldurana kadar çalışmalara ve gözlemlere devam edilir. Ölçek tamamen çocuğun yapabildiklerine önem verir ve aşama aşama kazanılacak beceriler üzerinde çalışılır. Böylelikle Portage’la çocuğun kapsamlı olarak tüm gelişim alanlarına değinilmekle beraber mevcut becerilerin ve gelişimlerin kaydedilebileceği bir alt yapı hazırlanır. Çocuğun farklı alanlardaki gelişimini desteklemeye yönelik, aileye ve öğretmenlere öneriler sunar. Bu noktada zaman zaman aileye de ev ödevleri verilebilir.
Portage Erken Eğitim Rehberi, eğitim programı belirleme aracı olarak kullanılmak üzere düzenlenmiştir. Başka bir deyişle; çocuklarla çalışan bizlere, çocuğun mevcut becerilerini ve yeteneklerini değerlendirme, gerçekçi amaçlar planlama ve çocuğun gelişimini ilerletmeye yönelik etkinlikler belirlemede yol göstericidir. Portage farklı engeli olan sıfır ile altı yaş arası çocuklar ve aileleri için uygulanabilir olmakla beraber, normal gelişim gösteren tüm çocuklar için de uygulanabilmektedir. Çocuğunu adım adım takip etmek isteyen ebeveyn ve eğitimcilere de, çocuğun detaylı olarak gözlenebilmesi için fırsat sağlar.
Çocuk odaklı bir eğitim sistemini benimseyen okulumuz için de; çocukların belli şeyleri yarışarak elde etmesinden ziyade her çocuğun bireysel potansiyelini arttırmak önemlidir. Bu noktada Portage’ı, eğitim modelimizin içine yapılandırabilmek her çocuğumuzun bireysel farklılıklarının ve tüm gelişim alanlarındaki gelişimlerinin göz önünde bulundurulması açısından önem kazanmaktadır. Temel amacımız; 24 – 72 aylık çocuklarınızın yaşı gereği yapabilmesi gereken temel beceriler hakkında bilgi sahibi olmanız, çocuğunuzun gelişimini yakından takip etmeniz ve bizimle iletişim içinde olmanızdır. Çocuklarınızdan beklentilerinizin, onların gelişim aşamaları doğrultusunda olmasını sağlamaktır. Çünkü çocuktan beklentilerinizin, onun yaş düzeyinin üstünde ya da altında olması onun gelişimine zarar verecektir.