Değiştirilmiş Erken Çocukluk Dönemi Otizm Tarama Testi (M-Chat)
Lütfen aşağıdaki soruları çocuğunuzun genelde nasıl olduğunu göz önünde bulundurarak cevaplamaya çalışın. Eğer belirli bir davranışı nadiren yapıyorsa (bir veya bir iki kere), çocuğunuz o davranışı yapmıyormuş gibi yanıtlayın.
12-36 aylık çocuğunuz için bir değerlendirme yaptınız.
Aşağıda vereceğimiz tavsiyeler, çocuğunuzun işitme ve/veya görmeye dayalı duyusal bir yetersizliği olmadığı göz önünde bulundurularak oluşturulmuştur. Öncelikle çocuğunuzu bu alanlarda problemi olmadığına dair bir doktora muayene ettirmeniz tavsiye edilir.
Erken tedavi ve Erken eğitim
Otizmin en belirgin belirtileri 2 ile 3 yaş arasında ortaya çıkmaktadır. Erken tanı ile birlikte başlanan erken yoğun özel eğitim ve profesyonel bir ekibin aileyi doğru yönlendirmesiyle sağlanan iş birliği, Otizmin belirtilerinin hafifletilmesinde çok ciddi bir öneme sahiptir. Ulusal Otizm Raporunda yer alan Uygulamalı Davranış Analizi (UDA), Otizm konusunda etkisi kanıtlanmış yöntemlerden biridir. Doğru yöntem ve tekniklerle uygulanan erken yoğun özel eğitim bireyin öğrenme, iletişim ve sosyal becerilerini geliştirmesine katkı sağlayarak olumlu yönde gelişmesini, topluma uyum sağlamasını kolaylaştırır. Bilimsel dayanaklı müdahale programlarına 60 ayın altında başlayan çocuklardan %32-%50’si akranlarının devam ettiği okullara/sınıflara geçiş yapabilmişler, bu sınıflarda başarılı olabilmişler, ilerleyen yıllarda toplumsal hayata ve iş hayatına daha etkin katılabilmişlerdir. Bunun yanı sıra, çocuklarının özelliklerini bilen aileler, çocuklarının davranışlarını düzenleme ve istenmeyen davranışlarıyla başa çıkma süreçlerini daha iyi yönetir. Özel eğitim desteği, bu çocuklar için olmazsa olmazdır ve özellikle erken dönemde başlanan özel eğitim desteği bu çocuklar için ciddi önem taşımaktadır.
Psikolog Ersin Sancak
Uygulamalı Davranış Analizi, Otizm ABA programı, yoğunlaştırılmış özel eğitim ve Otizm hakkında aklınıza takılanları öğrenmek ve rehberlik için iletişim kurabilirsiniz.
Atasancak Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi
İzmir, Konak
0232 4623300
www.atasancak.com
E-posta: ersin.sancak@atasancak.com
Whatsapp: 05327756991