PASS Bilişsel Müdahale Programı
CAS testi uygulandıktan sonra çocuğun geliştirilmesi ve zenginleştirilmesi gereken bilişsel alanlarına yönelik bir müdahale programıdır. Her çocuğun CAS testi sonucu farklı olacağından bireye özel hazırlanması gereken, son derece zengin öğretici bir müdahale programıdır. Türkiye standardizasyonu yapılmış CAS testi sonucunda Türk dil yapısına uygun hazırlanmış, bütüncül bir programdır.
Çocuğun yaşıtları ile karşılaştırıldığında yaş seviyesinin altında kalmış alanları yerine, beynin holistik yapısı gereği tüm bilişsel işlem alanlarını geliştiren bütüncül ve kapsamlı bir programdır. CAS testindeki 12 alt bölümü kapsayan PASS Bilişsel Müdahale Programı ile bireyin performansına göre hazırlanmış bir eğitim programıdır. Bu programın amacı, çocuğun CAS testinin işaret ettiği sonuçlara uygun, bütüncül bir biçimde öğrenme hayatını işlevsel hale getirmektir.
Bilindiği üzere CAS testi PASS teorisinden yola çıkılarak hazırlanmıştır. PASS Bilişsel Müdahale Programı, bilişsel işlem alanlarında CAS testinden çıkan sonuçlar doğrultusunda bireyin öğrenme hayatına işlevsel müdahalede bulunmayı amaçlar. CAS testi PASS teorisini ölçüt almıştır. PASS Bilişsel Müdahale Programı sadece bilişsel işlem alanlarında performans kaybı yaşayan bireylere yönelik olmayıp, bilişsel işlevleri üst düzey olan fakat bu bilişsel işlev performansları arasında eşgüdümsüzlük (asenkronizasyon) olan çocuklarda da kullanılmaktadır.
PASS Bilişsel Müdahale Progamı, çocuğun gerçek bilişsel işlem performansını sergilemek amacıyla yapılmaktadır. Özetle; çocukların öğrenmeye ilişkin performanslarını değiştirmek, geliştirmek ve yükseltmek için yapılandırılmış, her birey için özel olarak oluşturulan bir eğitim programıdır.
PASS Teorisi Nedir?
PASS Teorisi, zekayı bilişsel işlemler olarak yeniden kavramsallaştıran bir görüş ortaya koymaktadır. Bu teori insanın bilişsel fonksiyonlarını, bilginin zeminini oluşturan işlemler olarak kabul edilen Planlama, Dikkat, Eşzamanlı ve Ardıl bilişsel işlemlere dayandırmaktadır. Hem klinik hem de nörolojik olarak değerlendirme yapan CAS testi oldukça geniş bir alanda sonuçlar vermektedir.
PASS Teorisi, DAS, NAGLIERI ve KIRBY, (1994) tarafından günümüz teorik ve uygulamalı psikoloji alanlarının özetlenmesi ile oluşturulmuştur. DAS ve arkadaşları, PASS Teorisi ile bilişsel görüşlere dayalı olarak zekayı yeniden yorumlamakta ve bunu yaparken de Luria’ nın görüşleriyle bağlantı kurmaktadırlar. Luria, Amerikan, İngiliz ve Kanada psikoloji dergilerinde en çok kaynak gösterilen bilim adamıdır. Das ve arkadaşları, PASS bilişsel işlemlerinin insanın bilişsel fonksiyonlarının temel yapıları olduğunu ileri sürmüşlerdir.
PASS Teorisi’ ne dayanılarak geliştirilmiş olan CAS, dört bilişsel işlem alanını ve onlara bağlı alt alanları şu detaylarla ölçmektedir:
I. Planlama Bilişsel İşlemler Ölçeği
- Sayıları Eşleştirme
- Planlanmış Kodlar
- Planlanmış Bağlantılar
II. Eşzamanlı Bilişsel İşlemler Ölçeği
- Sözel Olmayan Matrisler
- Sözel Uzamsal İlişkiler
- Şekil Hafızası
III. Dikkat Bilişsel İşlemler Ölçeği
- İfadesel Dikkat
- Sayı Bulma
- Algısal Dikkat
IV. Ardıl Bilişsel İşlemler Ölçeği
- Kelime Serileri
- Cümle Tekrarı
- Konuşma Hızı
Uygulama alanları:
- Zeka Bölümü Tespiti
- Akademik Sorunlar
- Duygusal ve Travmatik Hasarlar
- Dikkat Sorunları, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite
- Algı ve Öğrenme Sorunları