CAS (Cognitive Assessment System/ Bilişsel Değerlendirme Sistemi), PASS teorisini temel alır. Bu teoriye göre yeni bir bilgi öğrenmek için planlama, dikkat, ardıl ve eş zamanlı bilişsel işlemlere ihtiyaç duyarız. CAS testi de bu bilişsel işlemleri değerlendiren 4 ölçek, 12 alt testten oluşan ve 5- 17 yaş aralığındaki bireylere uygulanan bir testtir.
Test sonucunda çocuğun güçlü olduğu ve geliştirmeye ihtiyaç duyduğu bilişsel işlem alanlarını öğrenebilirsiniz. Testin yorumlanmasının ardından, dilerseniz uzmanlarımızdan çocuğunuzun bilişsel becerilerine yönelik program oluşturulmasını talep edebilirsiniz. Böylece, PASS Bilişsel Müdahale Programı kullanılarak, çocuğunuzun ileride karşılaşabileceği akademik zorluklar için erken müdahalede bulunulabilir.
CAS testi okuma-yazma bilmeyen çocuklar için de uygundur.
1) CAS Planlama Ölçeği
Planlama, çocukların günlük hayatta ya da sınıfta karşılaştığı problemler için çözümler belirlediği, seçtiği, uyguladığı ve bu çözümleri değerlendirdiği zihinsel bir işlemdir. CAS Planlama Ölçeği ile stratejilerin oluşturulması, sonuçların tahmini, dürtü kontrolü, faaliyetin organizasyonu, yeni karşılaşılmış bir durum karşısında planlı tepkide bulunma, kendini değerlendirme, strateji kullanma gibi bilişsel işlevler ölçülür. CAS Planlama Ölçeği, matematik performansı ile ilgili ipucu verir. Matematik performansı düşük olan çocukların CAS Planlama ölçeği puanı da düşük olur. Bu ölçek; Sayıları Eşleştirme, Planlanmış Kodlar ve Planlanmış Bağlantılar alt testlerinden oluşmaktadır.
2) CAS Eşzamanlı Bilişsel İşlem Ölçeği:
Eş Zamanlı Bilişsel İşlemler, kişinin farklı uyaranları gruplayarak bir araya getirdiği zihinsel işlemlerdir. CAS Eşzamanlı Bilişsel İşlemler Ölçeği ile kelimeleri birleştirerek bir fikir oluşturmak, kavramlara ilişkin sözel ilişkileri anlamak, parçaların anlamlı bir bütün olarak algılamak, kelimeler arasındaki ilişkileri anlamak, zihinde canlandırmak, aynı anda birden fazla şeyi görmek ve vurgunun anlaşılması gibi bilişsel işlevler ölçülür. Bu ölçek bize bireyin okuma performansı ile ilgili bilgi verir. Bu ölçek; Sözel Olmayan Matrisler, Sözel-Uzamsal İlişkiler ve Şekil Hafızası alt testlerinden oluşmaktadır.
3) CAS Dikkat Ölçeği:
Dikkat, bireyin belirli uyarıcılara seçici bir şekilde odaklanıp, çeldirici uyarıcılara da tepki vermesini engelleyen zihinsel bir işlemdir. CAS Dikkat Ölçeği ile konsantrasyon, temel noktaya odaklanma, önemli bilgiye odaklanma, ilginin dağılmasını engelleme, seçici dikkat, dikkatin uzun süre devam ettirilmesi gibi bilişsel işlevler ölçülür. Bu ölçek; İfadesel Dikkat, Sayı Bulma ve Algısal Dikkat alt testlerinden oluşmaktadır.
4)CAS Ardıl Bilişsel İşlem Ölçeği:
Ardıl Bilişsel İşlemler, verilen bilgilerin zihinde sıralanma işlemidir. CAS Ardıl Bilişsel İşlemler Ölçeği ile ardışık bir serideki birbirinden bağımsız seslerin doğru telaffuz edilmesi, kelimelerin anlamsız olarak dizilimlerini kavrama, ardışık uyaranları anlama, seslerin özel dizilimli şekli ile çalışma, ritmik algı, konuşmanın seri organizasyonu ve zihinde bağımsız birim bilgi tutma kapasitesi gibi bilişsel işlevler ölçülür. Bu ölçek; Kelime Serileri, Cümle Tekrarı ve Konuşma Hızı alt testlerinden oluşmaktadır.
CAS’ İN UYGULAMA VE KULLANIM ALANLARI
CAS, 5-17 yaş aralığındaki çocuklarının bilişsel işlemlerdeki yeterliliğini ve düzeyini belirlemek amacı ile geliştirilmiştir. CAS ayrıca aşağıdaki durumların değerlendirilmesi amacı ile de kullanılmaktadır.
Travmatik Beyin Hasarı Olanların Değerlendirilmesi
CAS testi beyin hasarı olan çocukların dürtü kontrolü, organizasyon, problem çözme, planlama gibi alanlarda yaşadığı sorunların değerlendirilmesi için uygun bir araçtır.
Özel Öğrenme Güçlüğü Olanların Değerlendirilmesi
CAS, sahip olduğu Eşzamanlı ve Ardıl Bilişsel İşlemler ölçekleri ile özel öğrenme güçlüğünün altında yatan bilişsel işlem fonksiyonlarının değerlendirilmesi için uygun bir araçtır. Okuduğunu anlama ile ilgili zorlukların belirlenmesinde kullanılır.
Üstün Zekalı Çocukların Değerlendirilmesi
CAS, bilginin algılanması için gereken bilişsel fonksiyonları geniş kapsamlı şekilde değerlendirir. Bu nedenle, diğer geleneksel zeka testleriyle ölçülemeyen, farklı zihinsel alanlarda yüksek performans gösteren üstün zekalı çocukların belirlenmesi için de uygun bir araçtır.
Dikkat Sorunları, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Olan Çocukların Değerlendirilmesi
CAS, sahip olduğu Dikkat ve Planlama ölçekleri ile dikkat sorunları, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunun altında yatan bilişsel işlemlerin değerlendirilmesi için uygun bir araçtır.
Planlama Problemleri Olanların Belirlenmesi
CAS planlama alt testleri, çocuğun yeni karşılaştığı durumları organize etme ve buna uygun stratejiler üretme becerilerini ölçer. Ayrıca bu yeni duruma uygun şekilde davranışlarını düzenleme becerilerinin değerlendirilmesinde uygun bir araçtır.
Başarının Önceden Kestirilmesi
Dört CAS ölçeğinin her biri akademik performansın özel alanlarındaki başarı ve başarısızlıklarla ilişkilidir. Tam Ölçek Standart Puanı, temel başarının önceden belirlenmesinde en iyi göstergedir. Dört CAS ölçeğinin her birine ait standart puanlar da akademik performansın özel alanları ile ilişkilidir.
Zihinsel Engelli Olanların Değerlendirilmesi
CAS testinin sonuçlarına, eğitimle sonradan edinilen bilgilerin etkisi oldukça azdır. Bu durum örgün akademik eğitimden yeterince fayda göremeyen zihinsel engelli bireylerin değerlendirilmesinde, CAS testinin etkinliğini önemli oranda arttırır.
Duygusal / Davranışsal Problemleri Olanların Değerlendirilmesi
CAS, sahip olduğu Planlama ölçeği ile çocukların duygusal özellikleri, davranış kontrolü, dürtüsellik ve sosyal hayata uyuma ilişkin durumu hakkında oldukça kapsamlı bir şekilde bilgi verir.