Metropolitan Okul Olgunluğu Testi, temelde okula gidecek çocukların psikolojik olarak okula, okulun gerektirdiği kurallara ve öğrenmeye hazır olup olmadıklarını saptamak amacıyla yapılan bir testtir. Bu test için yönergeyi anlama ve başarma üzerine kurulu bir performans testi denebilir. Okula hazırlanırken olması gereken fizyolojik, çevresel ve zihinsel faktörleri değerlendirmekte kullanılır. Testin sonucunda, çocuğun okul için gereken olgunluğa ne ölçüde hazır olduğu ve düzeyiyle ilgili sağlıklı veriler elde edilir.
ş
Metropolitan okul olgunluğu testi, okula yeni başlayan birinci sınıf çocuklarının yönergeleri anlamaya hazırlıklı olmalarını sağlayacak olan özellikleri, yani akademik hayatta kendisinden beklenen becerilerin (kelime hazinesi, verilen yönergeyi anlama ve uygulamayı başarma, dört işlem becerisi, eşleştirme, el-göz koordinasyonu…) çocukta ne düzeyde olduğunu ölçmek üzere uygulanan güvenilir testlerden biridir. Aynı zamanda çocuğun test sırasındaki davranış ve tutumları psikolojik olarak da okula ne kadar hazır olduğuna dair önemli ipuçları vermektedir. Yine iyi bir psikolog çocuğun fizyolojik, çevresel ve zihinsel açıdan ne durumda olduğuna dair önemli bilgiler yakalayabilir. Okula yani ilköğretime tam olarak ne kadar hazır durumda olduklarına doğru karar vererek ve okula her yönden hazır olmayan öğrencileri tespit ederek onları akademik hayattan soğumamaları için doğru zamanda okula yönlendirmek amacıyla uygulanır.
Her alt test psikolog tarafından sözlü olarak verilen yönergeye göre çocuğun işaretleyeceği ve kopya edeceği resimlerden meydana gelmiştir. Psikoloğun verdiği yönergeler doğrultusunda çocuğun testi yanıtlaması istenir. Çocukları anaokulunun sonunda veya birinci sınıfın başlangıcında değerlendirmek için uygundur. Uygulama süresi ortalama 25 dakikadır. Test, 6 alt test ve toplam 100 maddeden oluşur.
Bu alt testler şu şekilde sıralanmaktadır:
- Kelime anlama:Bu testin amacı çocuğun anlama ve kavrama düzeyini tespit etmektir. Çocuktan, her sırada bulunan dört resim içinden söylenen resmi seçmesi istenmektedir.
- Cümleler:Bu test cümleyi anlamayı ölçmektedir. Bu alt testin amacı çocuğun cümleyi anlayıp kavraması ve uygun resmi seçmesidir. Yapısal olarak ilk alt teste benzese de burada amaç, çocuğun tek bir kelimeye karşılık gelen resim yerine cümleyle ifade edilen resmi bulmasıdır. Bu da kelime anlamaya oranla daha karmaşık bir işlem gerektirmektedir.
- Genel Bilgiler:Çocuğun kelime hazinesiyle ilgilidir. Sosyokültürel faktörün etkisinin fazla olduğu alt testlerden biridir. Çocuktan gösterilen resimle, tanıdığı nesne arasında ilişki kurması ve nesneyi isimlendirmesi istenmektedir.
- Eşleştirme: Eşleştirme, okuma yazmanın öğrenilmesinde önemli bir yer tutmasıyla bu testin en önemli bölümlerinden birini oluşturmaktadır. Amacı benzerlikleri tanıma yeterliliğini ölçmektir ve görsel algı alt testidir denilebilir. Çocuktan, sıralı resimlerin ortasında çerçeve içine alınmış resmin aynısını bulması ve çerçeve içine alması istenir. Genellikle bu testte problem yaşayan çocukların, okuma yazma öğrenirken de problemler yaşadıkları görülmüştür.
- Sayılar: Bu test sayı bilgisini ölçmektedir. Rakamları tanımasını, saymasını, sıra bilgisini, rakamları yazabilmesini, toplama ve çıkarma becerisini ve matematiksel mantık yürütme ve problem çözme becerilerini ölçmeyi hedefler.
- Kopya etme:Çocuğun gördüğü şekli doğru olarak algılaması ve buna mekan içerisinde yer verme yeteneğini ölçen bir testtir. Yazmanın öğrenilmesinde gerekli olan kopya etme becerisini, ince motor gelişimi, el-göz koordinasyonunu ve görsel algı ve hareket kontrolünün bileşimini ölçmeyi amaçlar. Çocuktan gördüğü şekli doğru olarak algılaması ve kendisine sunulan boşluk içine tam olarak yerleştirebilmesi beklenmektedir. Bilindiği üzere yazı yazmada en önemli faktörlerden biri doğru kalem tutma ki bunun için yeterli düzeyde olgunlaşmış ince motor kaslar ve gördüğünü kopyalayabilme becerisi gerekir. Gördüğünü doğru algılayamayan çocuklar olduğu gibi, algıladığını kağıttaki boşluğa doğru şekilde yerleştiremeyen çocuklar da bulunmaktadır ve bu çocukların akademik hayata tam olarak hazır olmadan başlamaları sebebiyle okuma yazma öğrenmede zorluklar yaşadıkları görülmüştür.
Testin sonunda her alt testin kendine ait puanları ve tüm test için ortak bir puan belirlenir. Bu tür testlerin çocuklarda, fiziksel gelişmeyi belirlediği kadar, zihinsel olgunluğu da belirledikleri saptanmıştır.
Kurumumuzda testin uygulaması ve yorumlanması uzman psikologlarımız tarafından yapılmaktadır.