ERGOTERAPİ NEDİR?
Birey için anlamlı ve amaçlı aktiveleri kullanarak günlük yaşam aktivitelerinde katılımını artırmak ve bağımsızlığı yaşam kalitesini artırmak için, bütüncül yaklaşıma sahip bir terapidir.
Birey odaklı hedef belirler.
ERGOTERAPİNİN AMAÇLARI;
- Kişilerin, ev ve iş yaşamında olabildiğince kendisine yetmesini sağlamak.
- İletişim yeteneğini geliştirmek ve iyileştirmek.
- Günlük yaşam aktivitelerine katılımın sağlanmasını ve bu aktivitelerin rehabilitasyon için kullanılmasını sağlamak.
- Aktivite ile ilgili disfonksiyonu, mümkün olan düzeyde önlemek.
- Aktivite ilgili performansın devamlılığını sağlamak.
Ergoterapistin görevleri nelerdir?
Sağlık Bakanlığı Yönetmeliği (22 MAYIS 2014)
a)Bireyin ev, iş ve okul ortamlarında fonksiyonel potansiyelini değerlendirerek performansını en üst düzeye çıkarmak ve çevreye uyumunu sağlamak için önerilerde bulunur.
- b) Bireylerin hastalık ve engellilik sonucu ortaya çıkan fonksiyonel sınırlılıklarını değerlendirir, günlük faaliyetlerini ve mesleklerini sürdürecek uygulamaları yapar.
- c) Hastaların duygusal, psikososyal, gelişimsel ve fiziksel yeterliliklerini mesleği ile ilgili ölçüm ve testleri kullanarak değerlendirir.
ç) Günlük yaşam aktivitelerinde bağımsızlığı sağlamaya yönelik yöntemler ile araç-gereçleri belirler ve kullanımını öğretir.
- d) Bireysel ve grup olarak mesleki, sosyal, sanatsal ve eğitim aktivitelerinin kullanımıyla ilgili rehabilitasyon programları yapar ve uygular.
- e) Duyu algı motor bütünleşme eğitimini ve bu alanlarda ergoterapi uygular.
- f) Kişilerin topluma katılımını etkileyen kişisel çevresel ve aktivite performansına ait engelleri değerlendirir.
- g) Dezavantajlı bireylerin topluma kazandırılması için gerekli değerlendirme ve rehabilitasyon işlemlerini yürütür.
Çocuklardaki ergoterapi hizmetleri nelerdir?
- Motor becerilerin kazanılması
- Okul ve oyun becerilerinin geliştirilmesi
- Gelişimsel gecikmeler yaşayan çocuklarda günlük yaşam becerilenin kazandırılması
- Davranış problemi olan çocuklar için olumsuz davranışları bırakmasını sağlayarak, olumlu davranışlar oluşturmak
- Fiziksel engeller için gerekli olan koordinasyon ve beceriyi sağlamak
- Çocuğun gerekli ihtiyaçlarını bağımsızlığı sağlayarak uygun yardımcı aracı belirlemek
- Odaklanma ve sosyal beceriyi geliştirmek
- Duyusal ve dikkat sorunlarını tedavi etmek
- Çevresel zorlukları düzeltmek
PEDİATRİDE ERGOTERAPİ
Pediatrik ergoterapi ünitesinde otizm, serebral palsi, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu(DEHB), özgül öğrenme güçlüğü (disleksi,disgrafi, diskalkuli) mental motor retardasyon (MR), yazı yazma ve ince- motor beceri sorunları, down sendromu, çeşitli genetik bozukluklar, gelişimsel koordinasyon bozuklukları olan tüm çocuklar değerlendirilmekte, çocuğun durumuna göre ünitede haftalık seanslarla ergoterapi programına alınmaktadır.
Ergoterapist bir çocuğun oyun, okul ve günlük yaşam aktiviteleri becerilerini değerlendirir ve onları yaş gruplarına göre gelişimsel olarak uygun olanlarla karşılaştırır ve çocuğun güçlü yanlarını da kullanarak problem alanlarına yönelik tedavi programını uygular. Her çocuğa özel; kişi merkezli yaklaşımla tedavi uygulanmaktadır.
Çocuklarda normal gelişimi engelleyebilecek duyusal, algısal, motor, bilişsel, psikolojik ve psikososyal faktörler standardize testler ile değerlendirilir. Kişi, çevre, aktivite bazında problem alanları incelenir. Her komponent için problem alanlarına çözüm üreterek aktivite performans kapasitesini arttırır. Sınırlı aktivite performansı karşısında mevcut sağlık durumunu korur.
Bütün gelişim alanları birbiri ile ilgilidir ve bir bütünlük içinde gelişmektedir. Eğer birinci seviyede bir problem var ise; diğer seviyedeki gelişimler gecikmektedir. Bu nedenle çocuklarda duyu profili çıkarılmalıdır. Daha sonra birinci seviyede saptanan problemler duyu bütünleme eğitimi ile çözülmeli ve geliştirilmelidir.
Duyu Bütünleme nedir?
Çevreden gelen uyaranların duyusal organlarımız tarafından algılanması merkezi sinir sisteminde bu bilgilerin işlemlenmesi bu bilgilere uygun bir cevabın oluşturulması ve (fiziksel, sosyal, akademik ya da psikolojik cevap) harekete geçirilmesi aşamalarının tamamıdır.