.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı İslam, engellilere verilen sağlık kurulu raporuyla ilgili yönetmeliğin değiştirilerek, her kurum için ayrı engelli raporu alma durumunun ortadan kaldırılacağını bildirdi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, engellilere müjde verdi.
Engelli vatandaşların hastanelerden aldığı sağlık kurulu raporlarında ve engelliliğin tespitinde sıkıntıların yaşandığını belirleyen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, iki yıldan bu yana Sağlık Bakanlığı ile yürüttüğü çalışmaları tamamlama aşamasına geldi.
Konuya ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulunan Bakan İslam, engelli vatandaşların sağlık kurulu raporu almaları, farklı hastanelerden farklı raporlar alınması, engellilik oranlarının farklı verilmesi ve hastanelerin bir diğer hastane tarafından verilen raporları görememesi gibi sorunlar yaşandığını tespit ettiklerini anlattı.
Sağlık Bakanlığı ile ortak yürütülen çalışma sonucunda engelli vatandaşlara verilen sağlık kurulu raporuna ilişkin esasları düzenleyen yönetmelikte değişiklik yapılacağını bildiren İslam, engelli çocuklar için ayrı bir yönetmelikle raporlama sistemi hazırlandığını, mevcut yönetmelikteki engelli oranlarını düzenleyen ek cetvelin de yeniden ele alındığını anlattı.
Sisteme girilmeyen rapor ihtimaline son
Yönetmelik taslağına göre, bir kişinin aldığı sağlık kurulu raporunun elektronik sistemde bütün hastanelerden görülebileceğini ifade eden İslam, ”Böylece sürekli gidip rapor alma dönemi de sona erecek” dedi.
Sağlık kurulu raporunun elektronik sisteme geçirilmesiyle ilgili çalışmaları büyük ölçüde tamamladıklarını söyleyen Bakan İslam, raporun formatında da değişikliğe gidileceğini ifade etti.
İslam, ”Mevcut durumda elle yazılan raporlar yetkililerce imzalandıktan sonra bilgisayara aktarılıyordu. Yeni düzenlemenin hayata geçirilmesiyle raporlar doğrudan elektronik ortama işlenecek. Bu uygulamayla raporların sağlıklı bir şekilde sistemde görülmesi sağlanırken, sisteme girilmeyen rapor ihtimalinin önüne de geçilmiş olacak” diye konuştu.
Doktora ”provizyon” fırsatı
Engellilere verilen sağlık kurulu raporunda, kişinin doktorunun doğrudan heyete katılarak, raporu imzalayabileceğini bildiren İslam, ”Böylece yıllarca kişiyi takip eden, gözlemleyen doktor, fonksiyon kayıplarını tanımlayacak” dedi.
Raporlamada elektronik sisteme geçişle birlikte ”provizyon” uygulamasının da başlatılacağını ifade eden İslam, ”Doktorlar verdikleri sağlık raporundan performans puanı alabilecek. Düzenlemeyle bundan sonra doktor, rapor verirken engel oranını hesaplamayacak. Hazırlanan yazılımla, doktorun verdiği tanıya göre oran otomatik hesaplanacak” diye konuştu.
”Ağır engelli” tanımı gözden geçirilecek
Sağlık kurulu raporunda kişilerin ”hafif, orta, ağır engelli” ifadeleriyle tanımlandığını anımsatan İslam, bunun yerine, kişinin bir başkasının desteğine ihtiyaç duyma derecesinin tanımlanacağını belirtti.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının, engelli vatandaşlara sağlanan imkanların sağlıklı yürütülmesi ve suistimale fırsat vermemesi için de düzenleme yapacağını anlatan İslam, ”Ağır engelli kişilere verilen evde bakım aylığının gerçekten bu durumda olanlara verilebilmesi için ‘ağır engelli’ tanımı yeniden gözden geçirilecek” dedi.
Tek bir raporla tüm hizmetler verilecek
Bakan İslam, süreğen engeli olan kişilerin durumunun sürekli olduğunu anımsatarak, bu kişilerin de raporlarını tekrar tekrar yenileme işinden kurtulacağını bildirdi.
Raporda yer alan ”yüzde” ifadelerin kalkacağını, bunun yerine kişinin fonksiyon kayıplarının, tıbbi tanısının yer alacağını ifade eden İslam, ”Doktorlar, ‘Bu kişi evde bakım aylığı alır mı?’ sorusuna cevap aramayacak” dedi.
Her kurum için ayrı ayrı engelli raporu alma durumunu da ortadan kaldırmak için çalıştıklarını anlatan İslam, ”Tek bir rapor ile tüm hizmetlerin verilebilmesini planlıyoruz. Vatandaşa büyük kolaylık sağlayacak bu uygulamayla protez için Sağlık Bakanlığına ayrı, sınavlara girebilmek için Milli Eğitim Bakanlığına ayrı rapor verme zorunluluğu bitecek” diye konuştu.