Cümle Tamamlama Testi
Birey tanıma tekniklerinden biri olan cümle tamamlama testleri, projektif testler arasında yer alır. Bireyin paylaşamadığı, duygu ve düşüncelerini anlamaya yönelik testlerdir. Birey bu testlerde eksik cümleleri tamamlayış biçimiyle ilgilerini, tutumlarını, arzularını, beklentilerini, sıkıntılarını, isteklerini vb. duygu ve düşüncelerini yansıtır. Bireyin iç dünyasına ait bilgiler edinmek istendiği zaman kullanılır. Kısa sürede biten ve kolay değerlendirilen testlerdir.
Birey, eksik cümleleri tamamlarken genel durumunun yanı sıra, iç durumunu yansıtan tepkilerde bulunmaktadır. Bu testler, bireye zorlama gerektirmeden, iç dünyasını yansıtacak şekilde cevap seçenekleri sunmaktadır. Alanında uzman kişiler tarafından yorumlanarak çocuğun ruhsal durumu hakkında geniş bir bilgi verir; sorunların tespiti ve tedavisi için önemli ipuçları sağlar.
2 farklı türü vardır:
1-BEIER Cümle Tamamlama Testi (Form A – Form B)
Bireyin duygu, tutum ve kaygıları konusunda çabuk ve oldukça doğru bilgi vermektedir. Projektif bir test olduğundan uygulanması uzmanlık gerekmektedir. Uygulama süresi açısından oldukça ekonomiktir. Bu test kolaylıkla değerlendirilmektedir. İyi-kötü, az-çok ya da doğru-yanlış biçiminde yanıtlanmadığından, bireylerde fazla direnmeye yol açmamaktadır. Çocuk ve ergenlerin geçmişe, geleceğe, yeteneklerine, karşı cinse, anne-babalarına, iş veya okula karşı tavırları; kendilerine güvenleri, korku ve kaygıları, suçluluk duyguları ve çeşitli durumlara karşı olan tepkileri hakkında bilgi verir.
Testin A ve B olmak üzere 2 formu bulunur: A formu 56 eksik cümleden oluşur ve 8-16 yaş aralığındaki çocuklara uygulanırken, B formu 67 eksik cümleden oluşup 16 yaş üzeri bireylere uygulanmaktadır. Test “Aşağıda eksik cümleler var. Her birini okuyup tamamla. Mümkün olduğu kadar aklına ilk gelen şeyi yaz. Her cümleyi tamamlamaya çalış.” yönergesiyle uygulanır.
Herhangi bir etkilenme ya da yardım söz konusu olmadığından, cümleler tamamen bireyin tutum ve davranışları ile iç dünyasını sergilemektedir. Test, her bir cümlenin üzerinde tek tek durularak değerlendirilmektedir.
2- Rotter Cümle Tamamlama Testi
Yarım bırakılan 40 cümle başlangıcından oluşan yarı projektif bir testtir. Bireyin ailesine karşı tutumları, sosyal ve cinsel tutumları, diğer tutumları, kişilik özellikleri hakkında bilgi verir. Yetişkinler, çocuklar ve üniversite öğrencileri için ayrı formları bulunmaktadır. Uygulama süresi 30-40 dakikadır. Bu test ile uyum sorunları olan öğrencilerin ilk kaba ayırımı yapılarak, bunlara daha sonra diğer bazı testlerin uygulanması düşünülebilir. Ayrıca daha sonra bu öğrencilerin psikolojik danışmaya başvuranlara yapılacak olan ilk görüşmenin içeriğini belirlemede bu testten yararlanılabilir.
Bu testlerde genellikle iki tür yönerge kullanılmaktadır. Birincisinde, hıza önem verilmekte ve denekten aklına ilk gelen düşünceleri yazarak hemen bir cümle oluşturması istenmektedir. İkincisinde ise, deneklerden kendi duygularını ifade edecek cümleler oluşturması istenmektedir. Bu testte hemen yanıt verilmesine çok önem verilmekte, bu ikisinin arasında bir yol izlenmektedir. Çünkü bireylerden hemen yanıt verilmesi istendiğinde, çağrışım yönteminde olduğu gibi çok kısa yanıtlar alınmakta, uzun süre verildiğinde de gizlenmek istenen duygular daha kolaylıkla izlenebilmektedir. Bunun için deneklere test uygulanmadan önce onların ilk akıllarına geleni yazmaları istenilmektedir.
Kurumumuzda bu testleri uygulamak üzere yetki belgesine sahip uzman psikologlarımız bulunmakta ve bu testleri uygulamaktadır.