Hippoterapi Hangi Tanı Gruplarında Yararlıdır?
Otizm; Hippoterapi ve at-yardımıyla psikoterapi eğitimleri, bu grup bireylerde iyi sonuçlar vermiştir. ”Otizmli çocuklarda terapötik ata binmenin sosyal işleyişe etkisi” (Bass, Duchowny, and Llabre (2009) adlı araştırma sonuçları şöyledir; Deneysel koşuldaki katılımcıların (n = 19), bekleme listesi kontrolündekilerle (n = 15) karşılaştırıldığında, 12 haftalık at binme müdahalesinin ardından sosyal işlevsellikte önemli bir gelişme göstereceği varsayılmıştır. Terapötik ata binmeye maruz kalan otistik çocukların daha fazla duyusal arayış, duyusal duyarlılık, sosyal motivasyon ve daha az dikkatsizlik, dikkat dağıtıcılık ve hareketsiz davranışlar sergiledikleri gözlenmiştir. Sonuçlar, terapötik ata binmenin otizm spektrum bozukluğu olan çocukların eğitiminde uygulanabilir bir yöntem olduğunu ortaya koymaktadır. Otistik çocuklara at ile verilen eğitim sonrasında, Sosyal Sorumluluk Skalası (SSR) ve Sensory Profile (SP) -Duyusal Profil puanlarında artış ve duyu bütünlüğünde gelişme saptanmıştır.
Serebral Palsi: Postür, koordinasyon, denge ve motor kontrolün geliştirilmesinde çok iyi sonuçlar vermektedir.
Gelişimsel Gerilik: Günlük yaşam ve rekreasyonel aktivite olarak sosyalleşme ile birlikte motor becerilerin geliştirilmesinde kullanılabilir.
Down Sendromu: Hippoterapi simülasyon cihazı ile yapılan aktivitelere bu gruptaki bireyler de katılmaktadır. Champagne and Douglas (2010), 11 haftalık hippoterapi ile Down Sendromlu iki çocukta yaptıkları çalışmanın sonunda, postural kontrolde artış ile birlikte, yürüme, koşma, sıçrama gibi kaba motor fonksiyonlarda gelişme saptamıştır.
İşitme kaybı: Kendine güven ve bağımsızlık duygularının geliştirilmesinde yararlıdır.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu; DEHB olan çocuklarda, dikkatin yönerge veren uzmana yoğunlaştırılması, kendine güvenin geliştirilmesi açısından yararlıdır.
HİPOTERAPİ KİMLER İÇİN UYGULANIR?
Kas ve İskelet Sistemi Hastalıkları
Down Sendromu
Skolyoz
Serebral Palsi
Otizm
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu
Mental Retardasyon (Zeka Geriliği)
Öğrenme Sorunları
Konuşma Bozuklukları
Gelişim Geriliği
At Binme Stimülasyon Cihazı – Hipoterapi Cihazı
Hipoterapinin kanıtlanmış faydalarından esinlenerek üç boyutlu atın hareketlerini taklit eden bir cihazdır.
Doğru yürüyüş paternini geliştirir.
Pelvik ve numbal bölge eklemlerinin mobilitesini artırır.
Baş ve gövde kontrolünü artırarak, postürü geliştirir.
Denge reaksiyonunu uyararak gövde dengesini geliştirir.
Hareketler arası koordinasyon ve konsantrasyon sağlanır.
Kas kuvveti geliştirir.
Eklem hareketliliğini geliştirir.
El becerisini geliştirir.
Kas dengesini normalize eder.
Kalp-damar sistemini geliştirir, metabolizmayı uyarır.
Solunum sistemini geliştirir.
Spastisiteyi ve kontraktürleri azaltır. Patolojik refleksleri azaltır veya ortadan kaldırır.
Mesane kontrolünü geliştirir, bağırsağın itme hareketlerini uyararak bağırsak problemlerini azaltır.
Kendine güven duygusunu geliştirir.
Hipoterapi, atın çok boyutlu hareketini kullanarak uygulanan tedavi yöntemine verilen isimdir. 1950’lerden itibaren yoğun olarak kullanılan bugün yurtdışında da özel Hipoterapi mrkezlerinde fizyoterapistlerin kontrolünde uygulanan Hipoterapi ülkemizde de oldukça popüler bir tedavi yöntemidir.
Hipoterapi, fizik tedavi seansı alan hastalara destek macının yanı sıra zihinsel ve bedensel engelli bireylerin algı ve fiziksel fonksiyonlarının geliştirilmesine katkı sağladığı için ilaç tedavisi, cerrahi ve rehabilitasyon gibi asıl tedavi yöntemlerinin alternatifi olrak değil destek uygulama olarak önerilmektedir.
Hipoterapi, atın çok boyutlu hareketini kullanarak uygulanan tedavi yöntemine verilen isimdir. 1950’lerden itibaren yoğun olarak kullanılan bugün yurtdışında da özel Hipoterapi mrkezlerinde fizyoterapistlerin kontrolünde uygulanan Hipoterapi ülkemizde de oldukça popüler bir tedavi yöntemidir.
Atın yürüşüyünün üç boyutlu salınma ritmi; normal yürüme siklosunda oluşan pelvik hareketlere benzemekte ve hastanın pelvis kuşağına normal bir yürüyüşten iki kat daha fazla etki etmektedir. Böylece hastadaki duyusal girdiyi artırmaktadır.
Hipoterapi Cihazımız dakikada yaklaşık 100 titreşimsel sinyali hastaya aktarabilir. Böylece refleks düzeyde, binicinin hemen hemen tüm kas grupları çalıştırılmış; ince motor becerilerinin gelişimi uyarılmış; karmaşık, hassas ve net hareketlerin oluşumu sağlanmış olur.
Atın insan üzerindeki tedavi edici etkileri bilimsel olarak kanıtlnmıştır. Tıp dünyasında Hipoterapi olarakta bilinen At Terapi yöntemi çok eski yıllardan itibaren Avrupa’da uygulanmakta olup bir çok engel türünde büyük oranda fayda sağlanmaktadır.